ابهام در اولویت توسعه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه‌نیافتگی سوادکوه

ساخت وبلاگ

 

ابهام در اولویت توسعه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه‌نیافتگی سوادکوه

خبرگزاری فارس: ابهام در اولویت توسعه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه‌نیافتگی سوادکوه

 

سوادکوه کویر سبز:اعلام اولویت‌های مختلف برای توسعه سوادکوه موجب ابهام در هدف‌گذاری آینده‌نگرانه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه نیافتگی سوادکوه می‌شود.

سوادکوه کویر سبز:انتخاب اولویت‌ها یکی از مباحث مهم در دست‌یابی به اهداف است و با توجه به کمبود منابع و تعدد انتظارات، لزوم انتخاب اولویت‌ها را دو‌چندان می‌کند.

شهرستان سوادکوه از عدم وجود اولویت توسعه رنج می‌برد و در سال‌های گذشته شاهد پراکندگی در اعلام زمینه‌های توسعه سوادکوه بودیم که تقسیم بودجه‌ها، تسهیلات، انرژی مدیریتی و بی‌اثر‌گذاشتن بسیاری از آنها را بدنبال داشته است.

اعلام اولویت گردشگری برای توسعه شهرستان سوادکوه توسط دوازدهمین فرماندار این شهرستان و برنامه‌ریزی برای برگزاری همایش توسعه با محوریت این اولویت به عنوان کلید‌واژه سخنان مهم شهرستان در طول سال اخیر بوده است.

عبدالجواد توحیدی‌مقدم در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره ابهام در اولویت توسعه سوادکوه با توجه به برخی از دید‌گاه‌های متفاوت درباره این اولویت به برنامه‌ریزی تیم کارشناسی و مشاوران فرماندار و بررسی‌های مختلف برای محور‌ بودن گردشگری در سوادکوه اشاره کرد و گفت: با علاقه‌مندان به توسعه شهرستان درباره محور بودن گردشگری در توسعه رایزنی شده است.

* اولویت زغال برای توسعه سوادکوه

سید‌علی ادیانی که عضو کمیسیون انرژی مجلس دهم است در جلسات عمومی و اداری با اشاره به عدم اخذ برخی مجوز‌های قانونی کارگاه معدن کرد‌آباد از گزارش‌دهی مستمر به مردم خبر داد و گفت: گزارش مربوط به آنچه تحویل گرفتم را به مردم اعلام می‌کنیم.

نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ  سوادکوه شمالی در مجلس شورای اسلامی از برگزاری جلسات مختلف با موضوع البرز مرکزی خبر داد و افزود: البرز مرکزی به‌عنوان کم‌هزینه‌ترین راه برای ایجاد اشتغال در سوادکوه است و حل مشکلات آن در دستور کار ما قرار دارد.

عبدالله رضیان نماینده دیگر حوزه انتخابیه قائمشهر و سوادکوه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در جلسات مختلف، رکود و بیکاری را دو مشکل عمده کشور توصیف و بر سختی معیشت در سوادکوه تأکید کرد.

نماینده قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ  سوادکوه شمالی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به برگزاری جلسات مستمر با موضوع البرز مرکزی، افزود: کارخانه زغال‌شویی تا پایان امسال راه‌اندازی می‌شود ولی البرز مرکزی به دوران رونق گذشته باز‌ نمی‌گردد.

وی اولویت‌های برنامه ششم توسعه در سوادکوه را گازرسانی تا الاشت، اتمام تعریض محور سوادکوه و استفاده از توانمندی‌های گردش‌گری ذکر کرد.

محور بودن زغال‌سنگ در دیدگاه نائب رئیس کمیسیون انرژی و اعلام چند گزینه توسط نماینده دیگر سوادکوهی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بیانگر غیر‌هم‌سو‌بودن آنان با اولویت اعلام شده توسعه توسط فرماندار است.

* اولویت کشاورزی برای توسعه سوادکوه

حجت‌الاسلام محمد‌زمان رضایی با صراحت بیشتری درباره اولویت توسعه سوادکوه سخن گفت و در خطبه‌های نماز جمعه ۱۵ مرداد‌ماه از مخالفت خود با اولویت‌ بودن گردشگری خبر داد.

وی با اشاره به وجود زمین‌های کشاورزی شیب‌دار و غیرشیب‌دار و توانمندی‌های طبیعی و جغرافیایی سوادکوه به لزوم استفاده بهینه از این نعمت‌ها تأکید کرد.

امام جمعه زیراب با بیان اینکه کشت زمین‌های کشاورزی در اولویت توسعه قرار گیرد به گسترش کشاورزی نوین اشاره کرد.

* گردشگری بدون تله‌کابین برای سوادکوه

سخنان مهدی رازجویان در جمع مسؤولان ادارات و نهاد‌های سوادکوه و تاکید بر اولویت گردشگری برای سوادکوه با محوریت‌های خاص از موضوعات دیگری است که درباره اولویت توسعه سوادکوه مطرح شده است.

وی با اشاره به توانمندی‌های گردش‌گری سوادکوه به توریسم ریلی، جنگلی و گردشگری شهری و روستایی شهرستان سوادکوه اشاره کرد و افزود: استفاده از طبیعت برای جذب گردشگر باید مورد توجه قرار گیرد.

مشاور استاندار مازندران که سابقه سرپرستی معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه استانداری مازندران را نیز در کارنامه خود دارد به عدم لزوم احداث تله‌کابین در سوادکوه خبر داد و با بیان اینکه مطالعات ما نشان داده است که تا ۱۵ درصد گردش‌گران جذب تله‌کابین می‌شوند، احداث آن را هزینه‌بر با برگشت کُند سرمایه توصیف کرد.

البته اگر مشاور استاندار که در آن جلسه، نوشیدن چای در لیوان حلبی در طبیعت منطقه الاشت را فراموش‌ناشدنی توصیف کرده بود به بطن معیشت مردم سوادکوه هم نگاهی می‌انداخت می‌دانست که اگر به آمار ایشان هم استناد کنیم که با توجه به اینکه  ۳۰ میلیون گردشگر سالانه به مازندران سفر می‌کنند که سهم ورودی یا خروجی محور سوادکوه را تا ۱۵ میلیون نفر هم اعلام شد و اگر ۱۰ درصد آنان هم جذب شوند شاهد حضور یک و نیم میلیون نفر در تله‌کابین‌ احتمالی ساخته‌شده، خواهیم بود که این جمعیت قابل توجهی است که می‌توان اشتغال پایدار و در‌آمد جانبی مختلفی را برای این صنعت تعریف کرد.

از طرف دیگر در سوادکوه شاهد پیگیری چند سرمایه‌گذار برای ساخت تله‌کابین بودیم که با این رویکرد مشاور استاندار شاهد ایجاد مانع جدیدی برای آنان خواهیم بود.

* لزوم زمان‌دهی به توسعه گردشگری سوادکوه

۱۲ منطقه نمونه گردشگری مصوب دولت نهم و دهم در سوادکوه و حدود ۷۰۰ اثر گردشگری و میراث فرهنگی در شهرستان، سال‌هاست که با حرکت کند مدیریتی، اجرایی و مالی روبرو است که ذهنیت‌ها درباره اولویت توسعه را دچار اما و اگر‌ها می‌کند.

به نظر می‌رسد انتخاب اولویت برای توسعه یک گام رو به جلو برای موفقیت است ولی ایجاد یک‌صدایی بین مسؤولان انتخابی و انتصابی برای تمرکز قدرت و اعتبار در اولویت تعریف شده و زمان‌دهی مصداقی برای کسب نتایج قابل قبول، کمک مؤثری در دست‌یابی به اهداف است.

گردشگری به‌عنوان یکی از صنایع برتر در پول‌سازی، اشتغال‌زایی و در‌آمد پایدار مطرح است و شهرستان سوادکوه توانمندی‌های گسترده‌ای را برای استفاده اقتصادی و فرهنگی از آن دارد ولی از این استعداد در شهرستان سوادکوه، به دلایل ساختاری، استفاده بهینه نشده است که ساختار‌های فقیر این شهرستان از مهم‌ترین موانع است.

جاده، برق، آب، گاز، سیستم مخابراتی، سرعت اینترنت، همراهی عمومی، همکاری و تعامل بین مسؤولان انتخابی و انتصابی و عدم تغییرات سریع مدیریتی را می‌توان از مهم‌ترین زیر‌ساخت‌های توسعه گردشگری ذکر کرد ولی نگرانی برای اولویت‌ قرار‌ دادن گردشگری با توجه به فقر زیر‌ساختی در سوادکوه آن است که صرف هزینه‌ها، وقت، انرژی اصلی شهرستانی که در ردیف اول توسعه‌نایافتگی مازندران با نرخ بالای بیکاری قرار دارد، آن است که دست‌یابی دیر‌هنگام به نتایج مورد نظر و کم‌بها دادن به اولویت‌های دیگر، شهرستان سوادکوه را در عقب‌ماندگی عمیق‌تری قرار دهد.

موانع ساختاری در توسعه گردشگری سوادکوه گسترده است که حل آن زمان‌بر است و البته «زمان‌بر بودن» آن دلیلی بر رکود نیست ولی تعیین این اولویت با وضعیت ساختاری و نیاز شهرستان به توسعه جهشی منافات دارد که تعیین اولویت‌های دیگر را با موانع کمتری روبه‌رو می‌کند.

استفاده از توانمندی‌های کشاورزی، زغال‌سنگ، دامداری و معادن مختلف با شاخه‌های گسترده و پر‌تعداد آنها به شیوه مدرن و با نگاهی بر بازار‌های صادرات می‌توانست اولویت توسعه باشد و البته نمی‌توان از نقش برجسته گردشگری در میان اولویت‌ها به سادگی گذشت و مدیریت مناسب این توانمندی‌ها برای دست‌یابی به اهداف توسعه جهشی با برنامه‌ریزی کارشناسی، آینده‌نگر و اثر‌گذار در اولویت اجرایی قرار گیرد.

معتقدم انتخاب اولویت توسعه توسط شخص اول شهرستان و تلاش برای اجرایی کردن آن باید توسط مشاوران و اعضای ستاد، زمان‌دهی شود تا دغدغه‌های موجود در ابهام و کلی‌گویی آن مرتفع شود و بیان مصداقی زمان‌بندی شده خروجی‌های مورد نظر هم از مسائلی است که نگرانی‌های موجود را کاهش می‌دهد.

—————————

گزارش از عمران اکبرنژاد

سوادکوه کویر سبز...
ما را در سایت سوادکوه کویر سبز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : savadkoohkavirsabza بازدید : 160 تاريخ : چهارشنبه 17 شهريور 1395 ساعت: 3:16